Denne fase af barnets liv frygtes ofte af forældre, da tænderne, der stikker gennem barnets gummer, har tendens til at gøre dem ømme og gnavne. Som ammende mor har du en anden grund til at være nervøs for de første tegn på tandfrembrud. Når barnet får tænder, gnaver og tygger det på alt, hvad det kan få fat i, og dine brystvorter er ingen undtagelse. Det kan være ubehageligt at blive blidt, når du prøver at amme dit barn, men husk, at symptomer på tandfrembrud er normale og ikke nødvendigvis et tegn på, at det er tid til at vænne dit barn fra.

Hvornår begynder babyer at få tænder?

Som tommelfingerregel begynder babyer at få tænder omkring seks måneder, men de er alle individuelle, og de første tænder kan bryde frem allerede ved fire måneder og så sent som 12 måneder. Nogle børn fødes endda med tænder. Når det første sæt tænder kommer, vil du sikkert bemærke, at der dukker nye tænder op hver anden måned eller deromkring, og når de er 27 måneder gamle, har de fleste børn et helt sæt babytænder.

Skema over tandfrembrud

Skemaet nedenfor giver dig en idé om, hvornår du kan forvente, at din babys første tænder kommer til syne, men husk, at det kun er generelle retningslinjer.

TandBryder fremFalder ud
Nedre centrale fortand6-10 måneder6-7 år
Øvre centrale fortand8-12 måneder6-7 år
Øvre laterale fortand9-13 måneder7-8 år
Nedre laterale fotand10-16 måneder7-8 år
Øverste første kindtand13-19 måneder9-11 år
Nedre første kindtand14-18 måneder9-11 år
Øvre hjørnetand16-22 måneder10-12 år
Nedre hjørnetand17-23 måneder9-12 år
Nedre anden kindtand23-31 måneder10-12 år
Øvre anden kindtand25-33 måneder10-12 år

Symptomer på tandfrembrud

Hvis du er heldig, savler din baby måske kun. Symptomerne på tandfrembrud er dog ofte ømt og rødt tandkød, irritabilitet og manglende appetit. Et andet almindeligt symptom på tandfrembrud er, at barnet forsøger at tygge eller gnave på ting for at lindre ubehaget. Du bemærker måske også, at dit barn har en let forhøjet temperatur. Men tandfrembrud alene kan ikke forårsage feber, så hvis dit barns temperatur er over 38 °C, er det sandsynligvis en underliggende tilstand, der er synderen.

Midler, der virkelig hjælper

Symptomer på tandfrembrud er normale, men de kan være meget generende for dit barn. Prøv disse sikre og enkle midler for at lindre tandfrembrud:

Massage. Gnid barnets gummer med en ren finger, lidt vådt gaze eller en våd vaskeklud, der er viklet rundt om en isterning.

Bidelegetøj. Giv barnet bidelegetøj eller en sikker husholdningsartikel, f.eks. en plastikske. Sæt legetøjet i køleskabet for at opnå det bedste resultat, men undgå at lægge det i fryseren, da det kan beskadige barnets gummer.

Mad. Giv din baby stykker af rå frugt eller grøntsager at tygge på, f.eks. gulerod eller æble. En brødskorpe kan også fungere. Bare sørg for at holde øje med barnet, mens det spiser, da mad kan udgøre en kvælningsfare.

Tandgel. En naturlig, sukkerfri tandgel som MultiMam BabyDent kan lindre barnets gummer og dulme ubehag og hævelse. Opbevar den i køleskabet for at få en kølende effekt, og påfør den direkte på en sut eller bidelegetøj for at lindre tandfrembruddet.

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Tips til tandfrembrud

Bliv ikke overrasket, hvis tandfrembruddet får amningen lidt af sporet. Heldigvis kan problemet som regel afhjælpes ved at lære barnets tegn på tandfrembrud at kende og ved at sikre, at det ligger i god position og har ordentligt fat.

Et barn, der får rigtigt fat og aktivt dier, kan ikke bide på samme tid. Først og fremmest skal du sørge for, at dit barn ligger rigtigt med din brystvorte rettet mod barnets gane. Når barnet åbner munden helt op, skal du holde bagenden tæt på for at hjælpe med at holde hovedet. Et almindeligt tegn på, at dit barn gør sig klar til at bide, er, at det pludselig holder pause og knytter kæben sammen. Hvis det sker, skal du hurtigt bryde barnets sugen ved at stikke fingeren ind i barnets mund og fjerne det fra brystet.

Husk, at du aldrig kan forkæle en baby – hvis det har en hård dag på grund af tandproblemer, så prøv at kramme og trøste det eller distrahere det med en sang eller leg for at lindre smerten.

Tandbørstning – hvornår skal jeg begynde?

Din baby har fået sine første tænder – hvad nu? Selvom din baby kun er et par måneder gammel, er det ikke for tidligt at etablere en god rutine omkring tandbørstningen. Brug en lille, blød tandbørste og tandpasta, der er specielt udviklet til børn, og børst dit barns tænder grundigt to gange om dagen. Hvis din baby kæmper imod eller ikke vil sidde stille, kan du prøve at lave det til en leg eller børste dine egne tænder på samme tid.

Når dit barns tænder begynder at komme, kan det også være en god idé at bestille tid hos tandlægen. De fleste eksperter anbefaler, at et barn kommer til en tandlæge inden for seks måneder efter at have fået den første tand og senest ved den første fødselsdag.