Sådan ammer du

Kvinder har ammet siden tidernes morgen, og det er en del af både dit og dit barns DNA. Men for mange nybagte mødre kræver det øvelse at lære, hvordan man ammer komfortabelt og effektivt. Både du og dit barn er nybegyndere, og det kan være nødvendigt at prøve et par forskellige ammestillinger, før barnet får godt fat, og du kan få en god rytme.

Husk, at der ikke er nogen rigtige eller forkerte ammestillinger – så længe de fungerer for dig og dit barn, er det en god stilling.

Nedløbsrefleks

Før du kan amme, skal din krop gøre mælken tilgængelig for dit barn gennem nedløbsrefleksen. Denne refleks udløses automatisk, når dit barn suger på din brystvorte, og hormonerne i din krop sender signal til dine bryster om at udskille mælken. Faktisk er det nok for nogle kvinder bare at tænke på deres baby eller høre et barn græde for at aktivere nedløbsrefleksen – også selvom det ikke er deres baby! Nogle gange løber mælken ned uden nogen særlig grund. Hvis dine bryster ofte lækker på uhensigtsmæssige tidspunkter, kan du sætte ammeindlæg i bh’en for at forhindre, at din trøje bliver gennemblødt.

Babys teknik

Mælken er klar – nu skal dit barn bare have ordentligt fat i din brystvorte. For selvom der ikke er nogen rigtig eller forkert ammestilling, så kan teknikken godt være dårlig, og det kan gøre virkelig ondt at amme. Grunden til at ammerådgivere altid taler om, at barnet skal have godt fat er, at en god ammeteknik hjælper barnet med at få mest mulig mælk ud af brystet og kan hjælpe med at forhindre mange almindelige ammeproblemer, som f.eks. ømme brystvorter. En god teknik sikrer, at det er behageligt og smertefrit at amme. Hvis du har problemer med amning, prøv disse enkle trin:

  1. Hold dit barn tæt ind til dig, og kild det i munden med din brystvorte, indtil den åbner sig helt op.
  2. Ret brystvorten mod barnets overlæbe, og vip hovedet en smule tilbage.
  3. Før først barnet op til undersiden af brystet, og lad det få fat. Barnet skal have godt fat, og munden skal være fyldt med dit bryst.

Tre almindelige ammestillinger

Tvillingestilling. Det er en stilling, hvor babyen ligger på en pude ved side med hovedet hvilende i din hånd, og deres krop understøttet af din arm. Tvillingestillingen er især nyttig, hvis du har fået kejsersnit, da den holder barnets vægt væk fra arret.

Liggende amning. I den liggende ammestilling ammes dit barn, mens I begge ligger på siden og vender mod hinanden. I denne stilling kan du eventuelt støtte din ryg med nogle puder og bruge armen på den side du ligger på, til at vugge din babys ryg. Mange mødre synes, at den liggende ammestilling er behagelig og særlig praktisk, når de skal amme om natten. Det er også godt for kvinder, der har fået foretaget kejsersnit.

Tilbagelænet amning. Det er ofte en af de bedre ammestillinger for nyfødte børn, da hud mod hud-kontakten opmuntrer dit barn til at søge efter brystet og selv få fat. Med tilbagelænet amning sidder du lænet tilbage med barnet på maven på dit bryst, mens du støtter barnets hoved og krop med hænderne efter behov. Tilbagelænet amning er populært blandt kvinder, der foretrækker en afslappet, babystyret tilgang til amning, da det støtter barnets naturlige instinkter.

Vores andre produkter

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Kærlighed og Multi-Mam Balm er alt, hvad du behøver.

Multi-Mam Balm beskytter mod tørre og revnede brystvorter og understøtter den naturlige helingsproces.

Ømme brystvorter under amning?

Multi-Mam Kompresser har en direkte beroligende effekt og understøtter den naturlige helingsproces.