Refluks

Hvis du nogensinde har haft refluks, såsom halsbrand eller sure opstød, ved du, hvordan den ubehagelige fornemmelse i brystet og sure smag i munden føles. Men vidste du, at spædbørn også kan opleve det?

Almindelige tegn på refluks hos spædbørn er, at dit barn ofte er uroligt og gylper mælk op under eller lige efter amningen.

Mindst fire ud af ti børn har refluks, og mange gylper flere gange om dagen. For tidligt fødte børn, babyer med lav fødselsvægt eller en eller anden form for muskelsvækkelse, for eksempel cerebral parese, er mere tilbøjelige til at blive påvirket af refluks end andre. Så længe dit barn er sundt og tager på i vægt, er refluks hos nyfødte ikke noget at bekymre sig om, og det forsvinder som regel af sig selv. Sørg i mellemtiden for, at dit barn har det så behageligt som muligt, mens du ammer og husk, at også dette går over, normalt når barnet er 12 måneder gammelt.

Årsager til og symptomer på refluks hos spædbørn

Refluks hos spædbørn opstår typisk, fordi lukkemusklen, der skaber en tæt forsegling mellem spiserøret og maven hos voksne, endnu ikke er fuldt udviklet. Og det faktum, at babyer spiser en helt flydende kost og bruger det meste af deres tid på at ligge ned, hjælper ikke. Ud over at gylpe vil børn med refluks ofte hoste eller hikke under amningen. De kan også græde, gispe eller lave synkebevægelser, efter amningen eller når du prøver at få barnet til at bøvse. Hvis dit barn udviser nogle symptomer på refluks, men ikke gylper, kan det have det, der kaldes stille refluks. Det betyder bare, at dit barn sluger det, der kommer op igen.

Bør refluks hos babyer behandles?

Refluks hos nyfødte er normalt blot et tegn på, at dit barn har spist lidt mere, end det kan håndtere, eller har slugt meget overskydende luft under en amning. Det er ikke farligt og kræver ikke behandling. I de fleste tilfælde forsvinder symptomerne af sig selv, når din baby begynder at spise mere fast føde, der er nemmere at holde nede.

Hvis dit barn ofte gylper, kan det hjælpe at foretage nogle ændringer i amningen. Prøv disse tips til at lindre refluks hos babyer:

  • Gennemfør kortere, men hyppigere amninger
  • Anbring dit barn med hovedet lidt højere end numsen under amningen, og undgå ammestillinger, hvor barnet bøjer i taljen
  • Giv dit barn pauser under amningen
  • Bøvs dit barn regelmæssigt under amningen
  • Hold dit barn oprejst i 15-20 minutter efter amningen
  • Am fra blot ét bryst ved hver amning

Refluks er i sjældne tilfælde et tegn på en mere alvorlig tilstand, f.eks. gastroøsofageal reflukssygdom (GERD). Et tegn på, at dit barn har GERD, kan være, at reflukssymptomerne er ubehagelige for dit barn, varer i mere end et år eller forhindrer det i at spise. Hvis du er bekymret for, om dit barn tager nok på i vægt og har mistanke om, at det har GERD, skal du kontakte din læge.

Vores andre produkter

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Kærlighed og Multi-Mam Balm er alt, hvad du behøver.

Multi-Mam Balm beskytter mod tørre og revnede brystvorter og understøtter den naturlige helingsproces.

Ømme brystvorter under amning?

Multi-Mam Kompresser har en direkte beroligende effekt og understøtter den naturlige helingsproces.