Mangel på mælk: Sådan øger du produktionen af brystmælk

Hvis der er én ting nybagte mødre over hele verden har til fælles, er det, at mange af dem bekymrer sig over ikke at have mælk nok til deres barn.

Nogle opgiver endda amningen tidligere, end de havde planlagt, fordi de ikke tror, at barnet får nok at spise. I virkeligheden producerer de fleste kvinder mere mælk, end barnet har brug for, helt op til 1.000 ml om dagen efter de første to ugers amning. Hvis du stadig er bekymret for om du mangler mælk, så læs videre og find ud af, hvordan du kan øge produktionen af brystmælk.

Sådan producerer du mere brystmælk

Kort sagt er produktion af brystmælk et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Jo mere mælk du får ud af dine bryster ved amning eller pumpning, jo mere mælk producerer de. Prøv disse enkle tips til at stimulere mælkeproduktionen:

Reducer stress. Giv din baby et kram, gå en tur, lyt til musik – uanset hvad der får dig til at slappe af, så gør det! Stress er fjenden i din mælkeproduktion så undgå det, hvis du kan.

Hvil dig lidt. Ja, det er nemmere sagt end gjort for nybagte mødre, men prøv at tage en lur når babyen sover, og gå tidligt i seng for at sikre, at du får mest mulig søvn. Hvis det ikke er nok, skal du ikke være bange for at bede om hjælp, uanset om det er fra et familiemedlem, en ven eller en babysitter.

Gå i gang med at pumpe. Det kan virke ulogisk, men jo mere mælk du pumper ud, jo mere får du ud. En elektrisk dobbeltpumpe tømmer begge bryster samtidig, og af disse er hospitalspumper de hurtigste og mest effektive.

Pump mælk ud regelmæssigt. Når du er færdig med at pumpe, skal du presse mere mælk ud med hånden for at tømme brystet helt. Og gør det ofte, 8-10 gange om dagen er ideelt til at stimulere mælkeproduktionen.

Vent med sutten. Der er ikke noget galt med at give dit barn en sut, men hvis du venter tre til fire uger efter fødslen, har du mere tid til at etablere din mælkeproduktion først.

Husk at drikke! Væske er vigtigt, når du ammer, men nemt at glemme når du fokuserer på barnets behov. Hvis munden føles tør, urinen er mørk eller lugter grimt, eller du har forstoppelse, er der stor sandsynlighed for, at du ikke har drukket nok væske. En god tommelfingerregel er at drikke et glas vand, hver gang du ammer.

Hvis du udelukkende ammer, og dit barn ikke synes at trives som det skal, skal du ikke tøve med at kontakte en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske. De kan støtte og hjælpe dig med at fortsætte med at amme, så længe du ønsker det.

Vores andre produkter