Kan jeg fortsætte med at amme, hvis jeg er syg?

Hvis du har influenza eller bare er lidt sløj, spekulerer du måske på, om du kan amme? Det korte svar er ja, absolut! Du kan ikke kun blive ved med at amme, når du er syg, du skal blive ved.

Brystmælk er stadig den bedste mad til dit barn, og selvom du er syg har du rig mulighed for at fortsætte produktionen.

Hvis du har en almindelig sygdom som forkølelse, influenza eller maveinfluenza, vil amning ikke overføre infektionen til dit barn. Tværtimod indeholder din brystmælk antistoffer, som din krop har produceret for at bekæmpe infektionen, og de vil også hjælpe med at beskytte dit barn. Der er ingen grund til at være adskilt fra dit barn, når du er syg, da du højst sandsynligt allerede har udsat det for virus eller bakterier, før du overhovedet vidste, at du er smittet. Håndvask og andre almindelige hygiejneforanstaltninger hjælper med at beskytte dit barn mod infektioner.

Når amning frarådes, mens du er syg

I nogle sjældne tilfælde er amning under sygdom ikke en god idé, for eksempel hvis du har HIV, tuberkulose eller HTLV-virus. Amning anbefales heller ikke, hvis du bliver behandlet for kræft. Hvis du bare har almindelig influenza, men føler dig for syg til at amme, kan du prøve at pumpe noget mælk ud og få en anden omsorgsperson til at hjælpe dig med at made barnet. Pumpning hjælper med at opretholde din produktion af brystmælk og forhindrer, at dine bryster bliver spændte.

Indtagelse af medicin under amning

Det er naturligt at tøve med at tage medicin, hvis du ammer, mens du er syg, men selvom mange lægemidler udskilles i modermælken, er det kun nogle få, der ikke anbefales til ammende mødre. Bare sørg for, at din læge ved, at du ammer, hvis du har brug for receptpligtig medicin. Det er altid en god idé at spørge på apoteket, hvis du er usikker på sikkerheden ved håndkøbsmedicin. Aspirin anses f.eks. ikke for sikker for spædbørn, hvorimod ibuprofen og paracetamol er. Nogle former for medicin er sikre for barnet, men de kan forårsage søvnighed og gør mælkeproduktionen langsommere. Generelt er der større sandsynlighed for, at medicinen påvirker din brystmælk, hvis den:

  • Er ekstra stærk eller langtidsvirkende
  • Er udviklet til behandling af flere symptomer
  • Indtages over en længere periode
  • Indeholder flere aktive ingredienser

Spædbørn der udelukkende ammes, er yngre end en måned eller vejer mindre end andre spædbørn på samme alder, er tilbøjelige til at være mere følsomme over for medicin i modermælken end andre.

Vores andre produkter

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Kærlighed og Multi-Mam Balm er alt, hvad du behøver.

Multi-Mam Balm beskytter mod tørre og revnede brystvorter og understøtter den naturlige helingsproces.

Ømme brystvorter under amning?

Multi-Mam Kompresser har en direkte beroligende effekt og understøtter den naturlige helingsproces.