Det kvindelige brysts anatomi under amning

Det gode ved det kvindelige bryst er, at dets størrelse og form ikke har noget at gøre med din evne til at made dit barn.

Alle kvindebryster består af fedtvæv, støttevæv og kirtler, der producerer mælk. De indeholder også blodkar og lymfekar.

Hvert bryst har 15-20 lapper, der indeholder flere smålapper og små klynger af såkaldte alveoler, der dræner brystet for mælk. Mælken transporteres derefter til brystvorten via mælkegange. Brystvorten og den omgivende areola er normalt i en nuance, der spænder fra lyserød til brun, og sommetider bliver den større og mørkere under graviditeten. Det er sandsynligvis naturens måde at hjælpe dit barn med at genkende brystvorten, når du ammer. For at gøre det nemmere for barnet at komme til brystet frigiver mælkekirtlerne også en duft, der kan sammenlignes med lugten af fostervandet i livmoderen.

Betyder bryststørrelsen noget?

Uanset bryststørrelse har kvinder typisk lige mange mælkekirtler, men store bryster indeholder blot mere fedtvæv. Nogle kvinder har også mere opbevaringskapacitet i brystet end andre. Den eneste forskel er, at hvis du har mindre opbevaringskapacitet, skal dit barn måske have mad lidt oftere. Ofte har det ene bryst en højere kapacitet end det andet, og dit barn vil måske gerne have mad i længere tid på den side. Det er også helt normalt.

Amningens anatomi

Fra dine bryster begynder at udvikle sig i puberteten, til du når overgangsalderen, udvikler de sig konstant. Brysternes form og vægt varierer endda på forskellige tidspunkter i din cyklus. Under graviditet og amning udvikler brysternes anatomi sig endnu mere. Fra fjerde til sjette graviditetsmåned begynder dine brystkirtler at producere råmælk, som er den næringsrige væske, dit barn vil indtage i de første par dage efter fødslen. Når dit barn er født, frigiver din krop mere af hormonet prolaktin, som forbereder brystet på mælkedannelse og sparker produktionen af rigtig brystmælk i gang.

Produktion af brystmælk

I de første par uger producerer din krop automatisk brystmælk, men derefter er det barnets behov, der bestemmer produktionshastigheden. Ved maksimal produktion kan dine bryster producere op til én liter mælk om dagen. Og hvis du spekulerer på, hvad der sker med al den mælk, når du fravænner dit barn, vil svaret måske overraske dig. Forskere har for nylig opdaget, at de mælkeproducerende celler faktisk kannibaliseres af andre celler. Det vides ikke helt, hvordan resterne fra denne massakre forlader kroppen, men størstedelen af det mælkeproducerende væv erstattes med tiden af bindevæv.

Vores andre produkter

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Kærlighed og Multi-Mam Balm er alt, hvad du behøver.

Multi-Mam Balm beskytter mod tørre og revnede brystvorter og understøtter den naturlige helingsproces.

Ømme brystvorter under amning?

Multi-Mam Kompresser har en direkte beroligende effekt og understøtter den naturlige helingsproces.