De mest almindelige ammeproblemer

Det kan tage et stykke tid for både dig og dit barn at få styr på amningen, så bliv ikke overrasket, hvis du støder på lidt problemer i starten. Her kan du se nogle af de mest almindelige ammeproblemer, og hvad du skal gøre ved dem:

Smerter/ømme brystvorter

Der er mange grunde til, at dine brystvorter gør ondt eller bliver ømme på grund af amning, men den mest almindelige er dårlig teknik. Hvis du lider af ømme brystvorter,  skal du kontakte en ammerådgiver – og jo før jo bedre! De kan hjælpe dig med at finjustere dit barns stilling og teknik. I mellemtiden kan du lindre dine smerter og beskytte brystvorterne mod revner ved at påføre balsam mellem amningerne. Undertiden skyldes ømme brystvorter svampeinfektion i brystet. Hvis det er tilfældet, skal du kontakte din læge med henblik på behandling.

Brystspænding

Hvis du producerer mere mælk, end barnet drikker, vil dine bryster blive hævede, hårde, varme og følsomme. Det kaldes brystspænding som – ud over at være virkelig smertefuld – kan føre til andre problemer såsom brystbetændelse. Hvis du har brystspænding, hjælper det at amme ofte, mindst hver anden time. Hvis dit barn ikke er sultent, kan du i stedet pumpe lidt mælk ud i hånden. Læg isposer eller afkølede kålblade på dine bryster for at reducere hævelsen, og læg derefter et varmt, vådt håndklæde på lige før du ammer eller pumper ud, så mælken flyder lettere.

Tilstoppet mælkegang

At barnet har overfladisk fat er ofte synderen, når det drejer sig om tilstoppede mælkegange, men en tætsiddende bh eller en akavet sovestilling kan også være skyld i det. Hvis du har en tilstoppet mælkegang, føles dine bryster normalt klumpede og hårde og somme tider varme at røre ved. Selvom ubehaget kan gøre det fristende at stoppe med at amme, er amning det bedste, du kan gøre på dette tidspunkt for at få mælken til at løbe til igen. Prøv med en anden ammestilling for at aflaste en blokeret mælkegang, udpump mælk efter amningen, hvis det er nødvendigt, og prøv at massere brystet, mens barnet dier. En tilstoppet mælkegang kan nemt blive til brystbetændelse, så det er vigtigt at starte behandlingen, så snart du finder en hård klump.

Brystbetændelse

Brystbetændelse er en betændelsestilstand i brystet, der skyldes blokerede mælkegange, som ikke ryddes for mælk. Inflammationen starter ofte med brystspænding, og symptomerne er de samme – dine bryster føles hævede, varme og smertefulde at røre ved. Forskellen er, at brystbetændelse også kan forårsage udflåd fra brystvorten og ofte ledsages af feber og andre influenzalignende symptomer. Hvis du ammer og dine symptomer ikke forsvinder inden for 24 timer, skal du kontakte din læge. Brystbetændelse behandles normalt med antibiotika.

Svampeinfektion i brystet

Hvis dine brystvorter er ømme, kløende eller skaller, og du føler en stikkende smerte i begge bryster, mens du ammer, kan du have udviklet en svampeinfektion i brystet. Sygdommen skyldes overvækst af svampe og behandles normalt med svampedræbende creme og tabletter til moderen og en gel til barnet. Du kan blive ved med at amme under behandlingen, men det er vigtigt, at både du og barnet behandles på samme tid, da svampeinfektioner er meget smitsomme. Da der kan være andre årsager til brystsmerter, er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du har mistanke om, at du har svamp i brystet.

For meget mælk

Ja, med brystmælk er det muligt at få for meget af en god ting. Hormoner, rutinemæssig pumpning, stress og en ineffektiv ammestil kan alt sammen bidrage til, at dine bryster har mere mælk, end dit barn kan klare. Der er mange måder at sænke mælkeflowet på, f.eks. ved at amme lidt mindre hyppigt og lade dit barn sutte på kun ét bryst pr. amning. Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte en ammerådgiver for at få flere tips og tricks.

Vasospasmer

Når blodkarrene i brystvorten trækker sig sammen for hurtigt efter amning, begrænses blodgennemstrømningen, og du kan føle en brændende eller stikkende smerte i brystet. Brystvorten kan også skifte farve. Det kaldes vasospasmer og udløses som regel enten af kolde temperaturer eller en dårlig teknik. Du kan behandle vasospasmer ved at arbejde med barnets stilling, holde dine brystvorter tildækket når du ikke ammer, og nænsomt gnide lidt olivenolie eller brystvortebalm på dem mellem amningerne.

Vores andre produkter

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.

Kærlighed og Multi-Mam Balm er alt, hvad du behøver.

Multi-Mam Balm beskytter mod tørre og revnede brystvorter og understøtter den naturlige helingsproces.

Ømme brystvorter under amning?

Multi-Mam Kompresser har en direkte beroligende effekt og understøtter den naturlige helingsproces.