Træthed er et af flere almindelige ammeproblemer og ikke nacoget at bekymre sig om. Men du behøver dog ikke finde dig i det. Træthed kan skade din mælkeproduktion og udløse stress, da du måske er bange for ikke at have nok mad til dit barn. Det kan reducere mælkeproduktionen yderligere og sætte en ond cyklus i gang. Desværre kan stress og træthed i kombination med andre ammeproblemer, f.eks. ømme brystvorter, få kvinder til at stoppe amningen tidligere end planlagt. Men bare rolig, der er hjælp til nybagte mødre der ammer og er trætte.

Hvorfor gør amning dig træt?

Faktisk føler de fleste nybagte mødre sig trætte, uanset om de ammer eller ej. Og hvem ville ikke gøre det i betragtning af de søvnløse nætter og barnets konstante behov for opmærksomhed? Men når du ammer, er der en anden synder, der kan få dig til at gabe – hormoner. Når du ammer dit barn, frigiver din hjerne hormonet oxytocin, der fortæller musklerne og mælkegangene i dine bryster, at det er tid til at udskille mælken. Oxytocin får også din livmoder til at trække sig sammen efter fødslen, begrænser blodtab og fremmer helingen. Det reducerer endda stress og sænker blodtrykket. Ulempen er, at oxytocin kan gøre dig så afslappet, at du føler dig døsig og træt under amningen. Så hvis du begynder at døse hen, mens barnet spiser, ved du, at oxytocinen gør sit arbejde.

Sådan bekæmper du træthed, mens du ammer

Prøv disse nyttige tips til at bekæmpe træthed i forbindelse med amning og fødsel:

Bed din partner om hjælp om natten. Din partner kan ikke amme barnet, men kan lægge barnet ved dit bryst, skifte bleen og hjælpe med at få barnet til at sove igen.

Sov, når din baby sover. Prøv at modstå barnets lur til at lave pligter, og forkæl i stedet dig selv med lidt hvile – en lur kan gøre underværker for dit velbefindende. Og derudover fortjener du det!

Få frisk luft og motion. Du behøver ikke at gå i fitnesscenter eller begynde at træne til et maraton for at få gavn af motion. Bare det at tage din baby med ud at gå hver dag kan hjælpe dig med at føle dig mere energisk og mindre træt.

Fokuser på din kost og ernæring. Når du ammer, skal du spise flere kalorier – men få alle kalorier til at tælle. En balanceret kost spækket med protein og andre næringsstoffer vil hjælpe dig med at holde trit med barnet og booste din mælkeproduktion.

I nogle tilfælde skyldes træthed for meget mælk i mælkegangene. Det kaldes brystbetændelse og kan resultere i hævede, betændte bryster. Hvis du mener, at brystbetændelse eller en anden sygdom kan være skyld i din træthed, skal du kontakte en læge, så du kan få en korrekt diagnose og behandling.

Når baby vågner, kan du prøve at putte noget tandgel på.

Multi-Mam BabyDent lindrer ubehag ved tandfrembrud og reducerer irritation. Sukkerfri.